Når nettene blir lange… Blir det viktig å ta vare på de små…
Snøen har omsider begynt å falle noen steder rundt forbi i landet vårt, men her hos oss er det enda mørkt og gjørmete over alt. Det er ikke så mye som minner om vinter, men stjerneklart og måneskinn når jeg går hjem fra skolen 17.30 forteller meg jo hvilken årstid vi egentlig er i…
Og mens vi flytter innendørs med stearinlys, peis, gløgg og pepperkaker flakser det mange småfugler rundt der ute som går en vanskelig tid i møte. Ikke bare blir det kaldere som krever ekstra energi, men de lange og mørke nettene gir også dårligere kår for å finne mat. Så, har du lyst til å gjøre verden til ett bedre sted (slik som meg:-P) kan du starte med å gi våre små, flaksende venner litt ekstra vinterfor.
Klassikerne er jo meiseboller og solsikkefrø, populære tilskudd som man får i de fleste dagligvarer (og i storkvanta på felleskjøpet). Men man kan også lage slikt fuglesnadder selv og dagens blogginnlegg blir ett forslag på hvordan:-)
Utganspunktet vårt var en pakke “flott” matfett og en slik trepinne som det tidligere var meisefett i kjøpt på kiwi. Første steget er å smelte matfettet i en kjele. Bruk en stor nok kjele til at fettet får god klaring til kanten og smelt over SVAK varme. Matfett blir fryktelig varmt og kan derfor utgjøre en fare.
Heldigvis smelter det på lav varme og er man litt tålmodig slipper man å brenne seg:-) Skru gjerne av platen før alt er smeltet.
Etter at alt fettet er smeltet tilsettes nøtter og frø.
Det finnes flere frø og nøtter man kan bruke, men vi valgte solsikkefrø og peanøtter for villfugl. Viktigste er at nøttene er uten salt. For å få dem til å passe bedre inn i massen knuste vi peanøttene lett med en kjevle før vi blandet dem med matfett og solsikkefrø.
Når alt er blandet er det på tide å forflytte fettet til en egnet matstasjon som man kan henge ut. Melkekartonger er velegnet til formålet og disse kan fylles så snart fettet ikke lenger er glovarmt. Sett kartongen på ett kjølig sted (eller i en bøtte med kaldt vann) til fettet har stivnet. Lag så noen passende huller her og der med en skarp kniv og heng opp i ett tre. Bon appetitt til fuglene!:-)
Om du ønsker å ha fuglesnadderet i en beholder som ikke kan fylles med flytende fett kan du kjøle ned massen i kjelen før du bruker skje/ slikkepott til å fylle det du ønsker å fylle når massen har fått bremyk konsistens.
Heng matstasjonene i trær eller lignende som du kan se fra ett vindu (men IKKE slik at nabokatta kan bruke fugelforingen din som personlig jaktmark;-) ), halve kosen med å fore fugler er jo å kunne se på dem og lære seg litt arter fra fugleboka:-)
God vinter til oss alle 😀
PS. Vi kommer tilbake med bildeblogg fra fugleforingen vår:-)